اقتصاد ایران

بررسی آخرین گزارش نرخ رشد نقدینگی ایران

تغییرات سطح نقدینگی ایران

بانک مرکزی ایران در آخرین گزارش از متغیرهای پولی ایران، سطح تغییرات نقدینگی تا پایان ماه خرداد را منتشر کرد.

بر اساس این گزارش، سطح نقدینگی از 8 هزار همت گذشت و به 8.3 هزار همت رسید. طی دوران وزارت خاندوزی و ریاست‌جمهوری رئیسی، نرخ رشد نقدینگی به مرور کاهش یافت و اکنون نزدیک به 25 درصد در حال نوسان است و باید دید در کابینه جدید که توسط جناب پزشکیان منصوب خواهد شد سیاست‌ها به چه صورت تغییر خواهد کرد.

همچنین سطح نقدینگی دلاری ایران، با کمی افزایش به نزدیک 141 میلیارد دلار رسید. این عدد در محدوده پایینی خود نسبت به 20سال گذشته در حال نوسان است که به این معناست که قیمت دلار نسبتا به اندازه نقدینگی در حال رشد است و در حال تعدیل با نقدینگی است. دلیل این امر، شناوری نسبی قیمت دلار در سه سال گذشته است بنابراین چنانچه سیاست دولت جدید به سمت تثبیت قیمت دلار برود امکان افزایش سطح نقدینگی دلار وجود دارد اما با توجه به کابینه پیشنهادی جناب پزشکیان بعید است چنین سیاستی در پیش گرفته شود.

سطح نقدینگی ایران در قیاس با نقدینگی دلاری ایران

سطح تغییرات نقدینگی در ایران و برآورد قیمت دلار در انتهای سال 1403

درصد تغییرات نقدینگی در حال حاضر نزدیک به 25 درصد در مقیاس سالانه است بنابراین بطور میانگین در ماه بین 2 تا 2.5 درصد افزایش نقدینگی در حال وقوع است که با توجه به ارتباط نزدیک قیمت دلار با نقدینگی، می‌توان انتظار افزایش قیمت دلار با سرعت حدودا 2 درصد در ماه را داشت، همچنین از آنجا که قیمت دلار مدتی است که شناور است، قیمت فعلی دلار نزدیک به قیمت تعادلی خود است که نزدیک 60 هزار تومان است. با فرض رشد بیش از دو درصد در قیمت دلار، می‌توان انتظار دلار 75 تا 80 هزار تومانی را در پایان سال 1403 داشت. چنانچه رویدادهایی از قبیل جنگ یا دور جدیدی از اعتراضات را تجربه کنیم پتانسیل قیمت‌های بالاتر نیز وجود دارد اما از سوی دیگر اگر روند افزایشی حجم فروش نفت ایران و همچنین قیمت جهانی نفت تداوم یابد می‌توان انتظار دلار نزدیک به قیمت تعادلی و یا پایین‌تر را داشت.

سرعت تغییرات سالانه نقدینگی M2 ایران

سرعت تغییرات نقدینگی دلاری در ایران

تغییرات نقدینگی دلاری با توجه به شناوری نسبی قیمت دلار، نزدیک به صفر نوسان می‌کند اما طی دو سه ماه گذشته کمی رشد کرده است که شاید به دلیل کنترل قیمت دلار و شاید به علت کاهش انتظارات تورمی باشد. به نظر می‌رسد ترکیبی از هردو مورد بر قیمت دلار تاثیر گذاشته باشد و قیمت را بطور نسبی ثابت و پایین‌تر از سطح تعادلی حفظ کرده باشد، اما از آنجا که بهرحال انتظارات تورمی چندان کاهش نخواهد یافت و از سوی دیگر توان مداخله برای تثبیت قیمت دلار در سطوح پایین توسط دولت وجود ندارد به نظر نمی‌رسد مدت زیادی شاهد دلار زیر 60 هزار تومان باشیم.

سرعت تغییرات سالانه نقدینگی دلاری در ایران

 

در این نوشته کوتاه به چند آمار ساده پرداختم اما در نوشته‌های بعدی به ارتباط اجزای مختلف نقدینگی با هم و با تولید ناخالص داخلی در ایران می‌پردازم.

2 دیدگاه در “بررسی آخرین گزارش نرخ رشد نقدینگی ایران

  1. حامد گفت:

    بسیار عالی

    1. امیر محمدیان گفت:

      سپاس از شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *